Akdev'den Savarona Önerisi...

Responsive image
Atatürk Kültür Dayanışma Eğitim Vakfı Genel Başkanı Gül Karyaldız' ın konuşma metni

Değerli Basın Mensupları,
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünden önce kullandığı ve kabine toplantılarını yaptığı yatı savarona, bildiğiniz gibi bu günlerde tatsız olaylarla anılmaktadır. Olayın adli boyutunu zaten takip ediyorsunuz.
Medyadan edindiğimiz bilgilere göre Maliye Bakanlığı Savoranın sözleşmesini fesih için girişimlerde bulunmuş ve bu arada kültür bakanımız sayın Ertuğrul Günay'da yatın müze yapılabileceğine dikkat çekmiştir.
Değerli basın mensupları biz Atatürk Kültür Dayanışma Eğitim Vakfı (kısaca akdev) olarak buradan; Savoranın yanından Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül ve Başbakanımız sayın Tayyip Erdoğan'a bir öneride, bir çağrıda bulunuyoruz.
Savarona Türk Mileti için büyük bir önem ve nostalji arz etmekedir. Bu nedenle, cumhurbaşkanlığı bünyesine alınmalıdır. Üç tarafı denizlerle çevrili türkiyemizin böyle resmi bir yata zaten öteden beri ihtiyacı vardır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanları ve başbakanları, dost ülkelere bu yatla ziyaretlerde bulunmalıdırlar. Ülkemize konuk olarak gelen yabancı devlet başkanları da burada ağırlanmalı, önemli toplantı ve davetlerini burada vermeleri sağlanmalıdır. Yabancı protokol konuklarımız işadamlarına ait kiralık yatlar yerine bu anlamlı gemide ağırlanmaktan ve koylarımızı, limanlarımzı gezmekten büyük mutluluk ve onur duyacakları kuşkuzdur.
Cumhurbaşanlığına tahsis edilecek olan Savarona'nın bakımı ve personelini de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapabilir. Deniz üssümüz olan Marmaris Aksaz'da da demirleyebilir. Bu şekilde hem güvenli hem bakımlı hem de daha az masraflı olacaktır.
Aslında bugün bu çağrımızın önemi, icraatlarıyla "yurtta sulh cihanda sulh" söylemleri ve anlayışıyla kendini evrensel anlamda dünyaya nadir kabul ettirmiş Atatürk'e ve Atatürkçü düşünceye sahip çıkma arzusudur.
Bağımsızlıkta, bir milletin şerefinde, sömürge olmamasında, camilerin ışıklarının sönmemesinde, dinin çağdaşlaşmasında, Türk ve İslam kadının dünyaya dönen imajının ahlaklı çalışkan modern ve kimlikli olmasında rol oynayan bu öncü düşünce yapısının artık incitilmemesi yıpratılmaması gereksinimidir.
Savarona Atatürkün Türkiye tarihindeki bağımsızlık ve kurtuluş simgelerinden sadece bir tanesidir.
Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ve gelecekte o makama layık tüm liderler, bu sembol geminin manevi huzurunda icraatlerini gerçekleştirmeli ve Savarona gezdiği her limanda halka açık müze olarak da, Türk tarihine hizmet vermelidir.
Bir ülkenin tarihini, kahramanlıklarını kutsal değerlerini en önemlisi atasını zaman yıpratamaz ve yok edemez.
Zamanın tek unutturamayacağı bu değerlerdir.
Cumhuriyet ve Türkiye bu inançların ve bu duyguların ışığında payidar kalacaktır.
Hiç bir saygın dünya ülkesi tarihindeki liderlerini ve anılarını her fırsatta magazin konusu haline getirmezler!
Çocuğunuza, sevdalınıza, vatanınıza en önemlisi kahramanlıklarla dolu mazinize, sahip çıktığınız kadar sizindir ve biz onlarla birlikte yükselmez miyiz?
İnanıyorum ki, Türk tarihinde yer almış ve alacak olan tüm liderler, gelecekte kendilerine de aynı hassasiyetin gösterilmesini bekleyeceklerdir.
Bu nedenle savorana ile ilgili önerimizin ciddi olarak değerlendirilmesini saygılarımızla arz ediyoruz.
Akdev bu değerli mirasın takipçisi olacaktır.
Buraya kadar gelip bizi dinlediğiniz için akdev adına hepinize teşekkürlerimizi sunar, çalışmalarınızda başarılar diliyorum…

Akdev genel başkanı
Gül Karyaldız


Geri Dön